XIAOMI mobil vezeték nélküli 80W gyorstöltés

egy Mi 10 Pro módosított tesztmobillal

0
666
XIAOMI mobil vezeték nélküli 80W gyorstöltés

XIAOMI mobil vezeték nélküli 80W gyorstöltés műszaki nehézségeit áthidaló videó demózása nézhető a YouTube csatornán, illetve a cikk beágyazott másfél perces filmjében. A mobilos világ negatív viszonyulása az akkumulátor kapacitáshoz nyilvánvaló.

Nincsen olyan, hogy ‘elég nagy kapacitású’ az akkumulátor

és csodálatos módon a telefon mindig akkor merül le, ha használják. Nem meglepő megállapítás.

Ez idáig a telefon bemutatókban az akkumulátor méret mindig lineáris megközelítést kapott. Az egyre éhesebb központi processzor és a nagy kijelző egyre több energiát követel. Idáig minden gyártó főleg abban gondolkodott, hogyan lehetne növelni az akkumulátor kapacitását. Eleinte  a recept könnyű megoldást ígért. Csak növelni kell az akku cellák számát, vele növekszik a kapacitás.

Ezt egyszerű volt megvalósítani addig, amíg a telefon tokmérete erre lehetőséget adott. Először az ésszerűbb belső elrendezés szabadított fel helyet, a SIM-kártya és SD-kártya fizikai méretcsökkentése hozott valamit a konyhára.  Aztán áldozatul esett a fülhallgató aljzat, mert sok helyet foglalt a belső alkatrészek méreteihez képest. Aztán elmaradt az FM rádió tuner csipje. Megszűnőben van a külső tálcás SD-kártya bővíthetőség, mert az is csak a helyet foglalja.

A lineáris akkumulátor kapacitásbővítés kora lejárt és a megoldáshoz paradigmaváltás kellett :

Az akku gyorsabb töltése az USB-porton keresztül.

Szabvány szerint az USB aljzat 5V feszültséget kezel a belső sínen mérve. A régebbi, rossz hatékonyságú, egy-két Amperes áramot biztosító hálózati töltők max. 10 Watt energiát továbbítottak a telefon akkumulátora felé, és ez csak elméleti érték. Valójában ennél kevesebbre voltak képesek.

A gyorsabb feltöltéshez meg kellene növelni az USB-porton átfolyó energiát, jelenleg a 40 Wattos határt ostromolják. Ez a töltés alatt forrósítja az akkumulátort és a kapcsolódó áramköröket is.

Az USB-porton keresztüli vezetékes csatlakozású töltésnek van alternatív módja.

Ez a XIAOMI mobil vezeték nélküli 80W gyorstöltés

amikor a telefon hátfalába egy passzív tekercset építenek. Ebben áram indukálódik ha a telefont egy speciális felületre teszik. Utóbbi feladata hogy elektromágneses teret állítson elő, így a telefon tekercsében áram gerjed. Csakhogy ilyen módszer energiatermelése gyenge. Gyorsított vezeték nélküli töltés esetén is a most elérhető vezetékes töltési hatékonyságnak a fele.

A Xiaomi által készített forradalmi videó 80W áttöltését mutatja be egy 4000 mAh kapacitású mobiltelefon akkumulátorba vezeték nélkül. A 4000 mAh az 4 Ah-t jelent, az akku teljesen feltöltve ELMÉLETILEG (!) 1 óra alatt 4 Amper áramot adhat le, avagy 1 Amper áramot 4 órán át szolgáltat. Hozzávetőlegesen egy normál (kinek mi a normál) telefonhasználat óránként 0,3 A áramot vesz fel.

Ez folyamatos üzemmódban 12-14 órás nyúzásra biztosan elegendő.

A 80 Watt 5 Volton 16 Amper áramerősség. Ennek a teljes feltöltéséhez 20 percnél kevesebb (0,3 óra) kell.

Ha nem az áramerősség értékét emeljük – márpedig az USB-porton szabvány szerint legfeljebb 5 Amper folyhat át –, következésképpen a feszültséget muszáj emelni legalább 16 Voltra. A műszer mutatja, hogy felmegy 18V fölé is, ha csak 4,4A folyik.

XIAOMI mobil vezeték nélküli 80W töltés műszeres mérése
XIAOMI mobil vezeték nélküli 80W töltés műszeres mérése

Vagyis a teljes feltöltéshez  ≥16V x ≤5A x 0,3h = 24Wh teljesítmény kerül elvégzésre. Ebből lesz 5V x 4A x 1h = 20 Wh teljesítmény, amit az akkumulátor majd kifejteni lesz képes. A 20Wh/24Wh arány megmutatja, hogy a feltöltés hatékonysága jó 80%-os: elviselhető egy mobilnál.

Ha a vezeték nélküli 80W gyorstöltés csak újraélesztéshez kell,

akkor ezzel a technológiával az akku kapacitás ½ része  8 perc alatt pumpálható fel. Viszont a második ½ részhez már 11 percre van szükség.

Végre vége lesz az akku mizériának? Elég pár perc, és bárki akár egy lemerült telefont is teljesen feltölthet. A spéci töltés dacára barátkozni kell a ténnyel: az akku ilyenkor erőteljesen melegszik és emiatt hamarabb öregszik.

XIAOMI mobil vezeték nélküli 80W gyorstöltés